Fiskar och akvarium för nybörjare

Fiskar är kanske inte mångas första idé på ett husdjur, utan mer av en hobby. Men det är fortfarande något man behöver värna om för att de ska kunna överleva. Här kommer några tips om hur man kommer igång med detta.

Akvariet

Man skulle kunna tro att ett litet akvarium är bäst för nybörjaren. Men ju mindre det är desto känsliga blir också vattenmiljön. Något som ett nanoakvarium är därför en utmaning att hålla i gott skick och kräver mycket noggrann skötsel.

Ju större det är desto större ”felmarginal” finns också i vattenmiljön. Titta därför noga på hur stort akvarium som får plats där hemma och välj sedan det största du har råd med.

När man tittar runt i butiker ser man nog snabbt att det finns både akvarium helt i glas och de med ram. Ingen är egentligen bättre än den andra sorten, utan handlar mer om vad man själv tycker är mest estetiskt tilltalande.

Ta även tiden att titta runt bland allt som akvariet kan inredas med för att få en riktigt vacker och intressant miljö. Se till att skaffa några saker som fiskarna kan gömma sig i, under eller bakom.

Fiskarna

Medan ett akvarium är något man absolut kan beställa på nätet kommer fiskarna vara något man behöver besöka en butik personligen för att skaffa. Välj helst den närmaste möjligt för att bespara fiskarna från stressen av en lång bilresa hem.

Då är det även lämpligt att fråga personalen om råd efter bra fiskar för nybörjare. Ju mer lättskötta och anpassningsbara desto bättre chans kommer man att ha att hålla dem vid liv.

För att få ett bra och vackert resultat är det bra att skaffa ett antal olika fiskar som inte bara fungerar bra tillsammans utan även gillar att vistas på olika djup i vattnet, från strax under ytan hela vägen ned till botten.