Hästar och hundar

Om det är något som kan göra oss avslappnade och tillfreds så är det att umgås med djur. Hunden är verkligen människans bästa vän och en skön promenad i höstsolen med den lurviga vännen är en lisa för själen. Den som älskar hästar vet hur skönt det är med en ridtur i skogen.

hundMan måste inte göra de värsta vildmarksresor eller dramatiska äventyrsresor för att kunna uppskatta vår svenska natur. Ofta räcker det med en härlig promenad tillsammans med en liten trogen vän. Det spelar egentligen ingen roll och det regnar, är snöstorm eller är strålande solsken: hunden är alltid överlycklig över en promenad. Om man är en duktig hundtränare kan man lära sin hund att leta upp svamp. Det kan vara trevligt att komma hem med korgen överfull med kantareller efter några timmar i skogen.

I stort sett alla hundraser har fallenhet för att lära sig att hjälpa husse hitta svamp. Det gäller bara att göra träningen så begriplig för hunden som möjligt. Man måste också först hitta ett antal kantareller att använda till träningen. När hunden sätter nosen mot kantareller berömmer man och belönar hunden med en godbit. Man kan till och med lära sin hund att sätta sig ned och markera med ett skall när den hittat en kantarell.

Många människor nöjer sig med att ha sin hund enbart som sällskap. Men, det kan vara mycket trevligt att gå vidare och träna upp den till olika sysslor. Hunden kan lära sig hämta in tidningen, hämta tofflor, valla djur (om det är en vallhund man skaffat) och mycket, mycket mer.

Hästar

Hästen har alltid varit en trogen medhjälpare för människan och tålmodigt dragit plogen eller stora virkeslass från skogen. Idag är det inte många hästar som arbetar på sådant sätt. Några hästar tävlar på trav- eller galoppbanan, men de flesta håller vi för sällskapets och för de trevliga ritternas skull.

SONY DSC